Meer over de sprookjes...

Op Nieuwe Sprookjes vindt u behalve enge dingen ook erg veel vriendelijke energie. Neem nu Kabouter Knabbelkoekie©, dat dappere en lieve Kaboutertje dat de hele wereld wel lijkt aan te kunnen! De hele wereld? Wel, soms redt ons kleine Kaboutertje het niet alleen. Dan roept hij de hulp in van Mens Frederick, of –als die het óók niet meer weet- van De Grijze Elf. Want -zo moet u weten-: De Grijze Elf is de meest wijze Elf die er bestaat. Hij weet antwoord op alle vragen, daarom wordt hij soms ook De Grijze Twaalf genoemd. Zeker omdat hij altijd eentje meer weet dan elf, zeggen Mensen dan gekscherend. Maar 12 is bij de Elfen het heilige getal van perfectie (zoals bij ons 10 voor perfectie staat), en wanneer de Elfen de Grijze Elf dus De Grijze Twaalf noemen, is dat een teken van diep respect voor de onmetelijke kracht en wijsheid van De Grijze Elf.

Er zijn veel meer zachtaardige en beschermende Energieën op Nieuwe Sprookjes. De Zomprosjen bijvoorbeeld. Dat zijn lieve, kleine Sprookjeswezentjes –niet groter dan een libel- die altijd hun best zullen doen om een Mens te beschermen. Als men ze aanroept tenminste…

Dan zijn er nog Feeën en Elfen, dat zijn ook heel erg goedhartige en mild-lieve Sprookjeswezens. Feeën zijn zacht en lief en Elfen zijn erg wijs. Zij weten heel veel en zij weten ook raad in de allermoeilijkste situaties.

Hieronder volgt van alle Nieuwe Sprookjes een beknopt overzicht.

Vriendelijke Sprookjes met de lieve en dappere Kabouter Knabbelkoekie© als hoofdfiguur. Dit Kaboutertje mag dan klein zijn, hij beleeft wel veel spannende avonturen in Het Kabouterwoud samen met zijn Dierenvriendjes en Mens Frederick.
De meeste Knabbelkoekie©-Sprookjes zijn geschikt voor alle leeftijden; deze Sprookjes zijn ook bijzonder geschikt om voor te lezen.

Er zijn 30 Kabouter Knabbelkoekie©-Sprookjes; deze hebben Kenmerk A1-A30.
Direct naar de Kabouter Knabbelkoekie©-Sprookjes

De Toversprookjes zijn meestal geschikt voor kleine kinderen en dus ook leuk om voor te lezen, maar er zijn erg veel volwassen lezers die enorm van een Toversprookje zullen genieten! De Toversprookjes zijn zeer divers, daarom is het goed om de titel als indicatie te nemen. Spreekt de titel je aan, dan is de kans groot dat je een uniek Sprookje -waar je de rest van je leven plezier van zult hebben-, aanschaft!
Naast typisch Sprookjesachtige elementen bevatten de Toversprookjes dikwijls ook humor en geestigheden, en soms prachtige en ontroerende beschrijvingen. Maar er zijn ook Toversprookjes die spannend en eng zijn!

Er zijn 61 Toversprookjes; deze hebben Kenmerk B1-B61.
Direct naar de Toversprookjes

De Collector’s Items zijn erg mooi en stijlvol vormgegeven, ze bevatten ook alle een unieke schets of potloodtekening van de kunstenaar Wilbert van der Steen. Het meest bijzondere is Collector’s Item nummer 4, waarin in deel 2 de namen van de Kabouterjaren van 1700 tot 2050 zijn opgenomen. Dit is een haast wetenschappelijk aandoend item voor de echte liefhebber. De andere 3 Collector’s Items zijn wat gezelliger en toegankelijker.

Er zijn 4 Collector’s Items; deze hebben Kenmerk C1-C4.
Direct naar de Collector’s Items

In het Sint-Nicolaas-Sprookje verdwaalt Kabouter Knabbelkoekie© en komt in een hem onbekend land terecht, (Het Land van Peper waar helaas de pepers op zijn en men dus in PeperNOOD verkeert!) en het is nog maar de vraag of onze lieve kleine Kabouter de weg naar huis ooit weer terug zal vinden…
Het Kerst-Sprookje gaat over Mens Frederick die met Kerst een bezoek brengt aan Het Kleine Kabouterwoud (ook wel Grote Dierenbos genoemd) en tot zijn schrik allemaal verdrietige diertjes tegenkomt. Wanneer hij dan Kabouter Knabbelkoekie© in een ijskoud Kabouterhuisje aantreft –omdat zijn Kabouterkacheltje is uitgevallen- lijkt het drama compleet! Lukt het Mens Frederick toch nog om er een mooie Kerst van te maken voor iedereen? En welke rol speelt de Kerstelf hierbij?
Het Paas-Sprookje van Nieuwe Sprookjes gaat niet over Kabouter Knabbelkoekie©, maar over Reus Joetsj (een verbastering van het Engelse ‘huge’ dat ‘enorm’ betekent), een even grappig als bijzonder Sprookje over de problemen die ontstaan doordat deze Reus complete restaurants –met personeel en meubilair!- opeet, en vervolgens in Amsterdam –hij heeft na zijn maaltijd wel een beetje dorst gekregen- alle grachten leegdrinkt! Gelukkig maar dat Pa Zen de Wijze Tovenaar zich met Reus Joetsj gaat bemoeien. Hij dwingt de Reus het Paasei van de Wedergeboorte op te eten en dat gaat bepaald niet zachtzinnig!

Er zijn 3 Sprookjes voor de Feestdagen; deze hebben Kenmerk D1-D3.
Direct naar de Sprookjes voor de Feestdagen

De wonderbaarlijk-erotische wereld der Slijns© zal dikwijls op de lachspieren van de lezer werken. Slijns zijn erg lang en hun ‘sluffeltjes’ zijn ook al fors van formaat! Dit levert hilarische scènes op die door de surrealistische inslag van deze Sprookjes des te leuker zijn! Vanaf 18 jaar!

Er zijn 5 Slijn©-Sprookjes; deze hebben Kenmerk E1-E5.
Direct naar de Slijn©-Sprookjes

De Gnoffel-Sprookjes zijn erg leuk om te lezen en doorgaans geschikt voor alle leeftijden. Gnoffels zijn komische Sprookjeswezentjes met een hangbuik en een te lange rechter-oorlel. Ze houden vooral van één ding: lekker veel en vet eten! Een heerlijk-ontspannende en lief-grappige tegenhanger van deze tijdgeest waarin we allemaal ons best doen om gezond en bewust te eten.

Er zijn 13 Gnoffel-Sprookjes; deze hebben Kenmerk F1-F13.
Direct naar de Gnoffel-Sprookjes

Het Fruitgekrarrewarrel© neemt een wel heel bijzondere plaats in op Nieuwe Sprookjes. Het zijn gescandeerde versjes, die vriendelijk en luchtig zijn. Maar de versjes gaan wel over ernstige dingen. Aan het eind volgt dan ook een serieuze uitleg van de stoornissen waar de versjes in feite over gaan. Iedereen die een Fruitgekrarrewarrel© in zijn bezit heeft, zal kunnen beamen dat de combinatie van ‘versje op rijm’ met ‘serieuze uitleg’ een even doeltreffende en informatieve als vertederende en hartverwarmende uitwerking op de lezer heeft.
Gekrarrewarrel© is een neologisme van Frederick en betekent zoveel als ‘hersenspinsels’. Het neologistische woord ‘spiegelogisch’ duidt op een creatieve manier de spiegel-functie die een psycholoog heeft, aan. Vanaf 18 jaar.

Er zijn 6 Gekrarrewarrels©; deze hebben Kenmerk FG1-FG6.

Het Gnomenrijk is een Sprookjes-vertelling geschreven vanuit de visie van de ik-persoon. Het bevat relatief veel tekst en de nadruk ligt hier dan ook op de verhalende elementen. Het Gnomenrijk is evenzeer meeslepend als spannend.

Er zijn 3 Gnomenrijk-Sprookjes; deze hebben Kenmerk G1-G3.

Heftig, indrukwekkend, geestig, ontroerend. Soms hartverscheurend. Iedere Heksentrilogie zindert van heftige emoties en dikwijls spanning. De Heksentrilogieën zijn heel verschillend van karakter, maar zij hebben toch alle iets dwingends en iets pakkends over zich. Wij spreken vandaag de dag dikwijls over dingen die niet waarneembaar zijn, maar wel bestaan. Een gedachte van een Mens bijvoorbeeld. Of iemands onuitgesproken geloven, overtuigingen en opvattingen. En al datgene wat een Mens verdrongen heeft... 
De Heksentrilogieën zinderen van een vergelijkbare niet-waarneembare energie. Er is veel geworsteld om de Heksentrilogieën te creëren en op papier te krijgen. Maar het zijn dan ook stuk voor stuk virulent-grimmige creaties geworden, die branden van emotie en die het menselijk hart ten diepste willen raken. De Heksentrilogieën willen ‘ervaringen’ te zijn, werelden op zichzelf die zich in het geheugen van een Mens griffen en die Mens mogelijkerwijs zeer dierbaar zullen worden.

Er zijn 39 Heksentrilogieën; deze hebben Kenmerk H1-H39.
Direct naar de Heksentrilogieën

Grappige verhalen over Meneer Umbecylus, een briljante Professor die lief en onhandig is, alles in het honderd laat lopen, vaak voor de gek wordt gehouden, om dan OPEENS een ongelofelijk briljante redevoering te houden die iedereen versteld doet staan! Voor alle leeftijden.

Er zijn 3 Meneer Umbecylus-verhalen; deze hebben Kenmerk i1-i3.
Direct naar de Meneer Umbecylus-verhalen

Heftige en schokkende Fantasy-verhalen, geschreven in de ik-persoon. Deze bijzondere vertellingen ademen een dark gothic-sfeer, zijn enerverend en fascinerend en zorgen er zeker voor dat je bang wordt om in te slapen! Cover en rug van ‘Dromen uit De Hel’ zijn behandeld met een speciale verfspray, waardoor zij een angstaanjagende bloedrode uitstraling hebben.

Er zijn 2 Dromen uit De Hel-Fantasy-verhalen; deze hebben Kenmerk ii1-ii2.

Fabels zijn dierenverhalen met een MORAAL (wijze les) aan het eind. De Fabels van Nieuwe Sprookjes zijn alle op rijm en gaan maar over één diersoort: VOGELS! Ze worden daarom ook wel Vogel-fabels of soms ook Fabels van Frederick (naar de auteur) genoemd.

Het karakter van de Vogel-fabels is innemend en vriendelijk; de lay-out bevat veel kleur en oogt vrolijk, natuurlijk of exclusief, al naar gelang de Fabel die u aanschaft.

Er zijn 15 Fabels; deze hebben Kenmerk J1-J15.
Direct naar de Fabels

Filosofie op Nieuwe Sprookjes! KrakkeMikkie is een lief, klein jongetje dat allemaal dingen meemaakt maar niet zo goed weet hoe hij hiermee om moet gaan. Hoe moet hij keuzes maken als hij voor een snoepwinkeltje staat bijvoorbeeld? Hij wil ALLES wel hebben. En wanneer zijn lieve oma te overlijden komt, weet KrakkeMikkie niet zo goed wat sterven eigenlijk is. Gelukkig maar dat de kleine KrakkeMikkie vaak het Sprookjesfilosoofje SimpelMakkie© tegen het lijf loopt, want die probeert hem alles zo goed mogelijk uit te leggen.
Elk item bestaat uit 2 delen: een lees-uitgave en een denk-uitgave. De lees-uitgave is het oorspronkelijke verhaaltje -dat voor kinderen bedoeld was- en in de denk-uitgave worden de thema’s op een filosofische manier behandeld. De denk-uitgave is dan ook afgestemd op de volwassen lezer. Hier passeren thema’s als mindfulness, meditatie, het taoïsme, The Secret, wat is dood enzovoort de revue. De denk-uitgaven worden geprint met emotie-letters©: dit zijn letters die qua kleur en grootte zo gekozen zijn dat de wijsgerigheden als het ware voor u oplichten. Soms bevinden zich puzzels in de denk-uitgave: door bij sommige letters cijfers te plaatsen, vormen zij nieuwe woorden. Andere woorden zijn in een bepaalde kleur en lettertype geprint zodat over verschillende pagina’s heen geheel nieuwe zinnen ontstaan. En die brengen nieuwe filosofische inzichten.

Er zijn 6 SimpelMakkie©-verhalen; deze hebben Kenmerk KS1-KS6.

De Mysteriën zijn prachtige, geheimzinnige en toverachtige Sprookjes-verhalen; het taalgebruik is hier vaak welhaast poëtisch te noemen. Door het gebruik van zwarte en roze tussenbladen met mysterieuze teksten wordt het magische effect nog versterkt.

Er zijn 3 Mysteriën; deze hebben Kenmerk M1-M3.

De Historiën zijn historiserende verhalen met een magische inslag. De stijl en het woordgebruik zijn soms archaïserend; over de vormgeving is lang gedaan. Uiteindelijk is als papierkleur oud-geel (historisch geel) gekozen (gemzenhuid-kleur), waardoor de Historiën een perkamentachtige uitstraling hebben gekregen.
Door het gebruik van een zeer donkerblauw tussenblad met illustratie werd een effect van magie gecreëerd. De Historiën bevatten een motto, dat door een beëdigd vertaler in het Latijn werd vertaald. Elke Historie bevat het motto zowel in het Latijn als in het Nederlands.

Er zijn 6 Historiën; deze hebben Kenmerk N1-N6.
Direct naar de Historiën

Romantische Sprookjes voor verliefde tieners! Maar ook de volwassen lezer zal van de sfeer die hier wordt opgeroepen, kunnen genieten. Bovendien zijn ‘De Vliegende Kinderen’ bijzonder leerzaam: Franse respectievelijk Engelse woorden worden in een apart deel uitgelegd!

Er zijn 3 Vliegende Kinderen-Sprookjes; deze hebben Kenmerk O1-O3.

De belevenissen van de leuke en enthousiaste Kindjes van Tjonge Jonge©! En deze kinderen beleven heel gewone dingen eigenlijk, die alledaags en normaal zijn. Ideaal voor kleine kinderen, om op een leuke manier kennis te maken met de dingen van alledag. Geprint op zuurstok-roze papier.

Er zijn 7 Kindjes van Tjonge Jonge©-verhalen; deze hebben Kenmerk P1-P7.
Direct naar de Kindjes van Tjonge Jonge©-verhalen

Een gezellige, oud-Hollandse sfeer met vertellingen over de lotgevallen van twee bejaarde zussen, die elkander weliswaar vaak in de haren vliegen, maar toch ook veel van elkaar houden. De zussen heten Grietje en Fietje en zij bewonen een fraai grachtenpand aan de Grut-met-Graatgracht. Elk deel bevat bovendien een aantal wetenswaardigheden of spreuken die betrekking hebben op het Nederland van toen!

Er zijn 3 Oudt-Hollandsche Sproockjen; deze hebben Kenmerk Q1-Q3.
Direct naar de Oudt-Hollandsche Sproockjen

Stel je eens voor: je ontwaakt midden in de nacht, je staat moeizaam op en je kijkt verbaasd en geschrokken om je heen. Je bevindt je in een uitgestrekte tuin, omgeven door bossen. Het is nacht. En het blijft nacht. Je hebt een nare nekpijn, je kijkt naar de grond en ziet dat een boomstronk je tijdens je slaap tot hoofdkussen heeft gediend. Je hebt geen idee hoe je hier verzeild bent geraakt noch waar je eigenlijk bent. Dan begin je te lopen, strompelend eerst, maar weldra actiever. Je bevindt je in De Tuin van De Eeuwige Nacht………

Er zijn 6 Tuin van De Eeuwige Nacht-Fantasy-verhalen; deze hebben Kenmerk TE1-TE6.

De Oerman gaat gekleed in een dierenhuid, hij bezit een knots en woont in een grot. Hij is grof en onbehouwen, niet uit gemeenheid, maar meer uit onbeholpenheid. Een raar klein mannetje duikt plotsklaps op in het leven van De Oerman, dat is zijn opvoeder. Zij worden beste maatjes, ook al liggen ze geregeld met elkaar overhoop. De vraag rijst natuurlijk of het rare, kleine mannetje De Oerman vermag op te voeden. Dat lees je in deze fantasy-verhalen.

Er zijn 3 Oerman-verhalen; deze hebben Kenmerk U1-U3.
Direct naar de Oerman-verhalen

Kwammodorus (spreek uit als Kwámmo-dórus) Buikman is een kogelrond ventje dat bijzonder behendig en agiel is. Hij woont bij zijn moeder en beleeft grappige avonturen, maar veroorzaakt door zijn onstilbare eetlust ook nogal wat problemen. Kwammodorus woont namelijk in Bolrijk en zoals je natúúrlijk weet, ligt dat precies naast Frietenland! Je begrijpt al dat Kwammodorus dikwijls een uitstapje maakt naar zijn ‘buren’! Het duurt dan ook niet lang of Kwammodorus en zijn moeder krijgen bezoek. Hoog bezoek! Van een heel erg boze Koning Patatje van Frietenland, want in zijn land zijn er bijna geen frieten meer over!

Er zijn 3 Kwammodorus Buikman-Sprookjes; deze hebben Kenmerk V1-V3.
Direct naar de Kwammodorus Buikman-Sprookjes

KweenieKwammoeZegge© is een heel bijzonder jongetje dat een uitgesproken eigen wil heeft. Wanneer dus op een dag zijn moeder dingen zegt die hem boos maken, houdt Kweenie zijn mond stijf op slot. Blijft KweenieKwammoeZegge© dit volhouden, ook op school?

Er zijn 6 KweenieKwammoeZegge©-verhalen; deze hebben Kenmerk X1-X6.
Direct naar de KweenieKwammoeZegge©-verhalen

Gluiperd woont in een huis met 2 lekkende daken. Hoe dat komt, wordt in de verhalen duidelijk. Maar Gluiperd heeft wel meer problemen, die eigenlijk alleen maar met geld op te lossen zijn. In een authentieke Amsterdamse kroeg drinkt hij zich laveloos en ontmoet vervolgens voor het eerst Sluiperd, die zijn gabber wordt. En Sluiperd brengt Gluiperd op allerlei ideeën om aan geld te komen………

Er zijn 2 Gluiperd & Sluiperd-verhalen; deze hebben Kenmerk Y1-Y2.

In AltijdTeWatLand© is er Altijd Wel Wat! Dan is er weer Dit, en dan is er weer Dat! Geen wonder dat Koning Altijd Te Wat het erg zwaar heeft. Zijn vrouw –Koningin Altijd met Watten- wordt het liefst in de watten gelegd, en heeft bepaaldelijk geen boodschap aan het geklaag van haar man. En wanneer Koning Altijd Te Wat een dienaar om raad vraagt, zegt die alleen maar ja en amen op alles wat de Koning zegt. Dat geeft de dienaar ook ruiterlijk toe: “Ook al zou u ONZIN uitkramen, dan gaf ik u toch gelijk hoor! Omdat u nu eenmaal de Koning bent!” Tja, dit alles brengt Koning Altijd Te Wat natuurlijk geen steek verder!
Vermakelijke Sprookjes-verhalen voor alle leeftijden.

Er zijn 9 AltijdTeWatLand©-Sprookjes; deze hebben Kenmerk Z1-Z9.